meer   minder
Contact

COMFORTABEL FIETSEN

– Passie voor ons vak

Inspanning wordt ontspanning

Comfortabel fietsen is de basis om prestaties te kunnen leveren en plezier te hebben tijdens het fietsen. Of je nu een bepaalde afstand wilt halen, prettig door de bergen wilt fietsen of gewoon fijne ritten met je fietsvrienden wilt maken: onze Cesar opgeleide therapeuten met ervaring op recreatief en professioneel niveau zorgen voor meer comfort op de fiets. Lees hier meer, of plan direct een afspraak in.

10 stappen om comfortabel te fietsen

Als onderdeel van het #fullcyclingconcept hebben we een overzichtelijk 10-stappenplan ontwikkeld. Van de intake tot de follow up nemen we alle tijd om je fiets perfect op jou en jouw mogelijkheden af te stellen. We leggen elke stap uit, zodat jij precies weet wat je kunt verwachten.

01. INTAKE

Tijdens de intake bespreken we jouw doelen en gevoel op de fiets. We bespreken wat jij wilt bereiken op de fiets en wat jouw ervaringen zijn. Heb je klachten? Pijn? Heb je bijvoorbeeld een stijve rug na het fietsen, of een doof gevoel in je voeten? Of twijfel je over je houding op de fiets? Met inzicht in jouw situatie kan gericht lichamelijk onderzoek worden gedaan.

02. LICHAMELIJK ONDERZOEK

We onderzoeken je lenigheid en mobiliteit om te zien wat jouw mogelijkheden of beperkingen zijn om comfortabel op de fiets te zitten. Na de intake gaan we verder met het lichamelijk onderzoek. Een volledig onderzoek waarbij we onder andere de lenigheid en mobiliteit van je rug, bekken en benen bekijken. Gecombineerd met de informatie uit de intake gaat de therapeut op zoek naar verbeterpunten, of de bron van jouw klachten.

03. FIETSANALYSE

Tijdens de fietsanalyse wordt duidelijk hoe je op de fiets zit en hoe je beweegt. We filmen je fietsbewegingen vanuit meerdere hoeken voor een goed beeld. De fietsanalyse biedt een unieke kans om jouw beeld van hoe je op de fiets zit te vergelijken met de werkelijkheid. Het lichamelijk onderzoek is statisch, de fietsanalyse is dynamisch. Samen vormen deze twee stappen een compleet beeld van jou als fietser. Vervolgens meten we je houding ten opzichte van de drie contactpunten op de fiets: het stuur, het zadel en de pedalen.

04. SCHOENPLAATJES AFSTELLEN

De pedalen zijn één van drie contactpunten op de fiets. Verkeerd afgestelde schoenplaatjes kunnen heel je houding beïnvloeden. Wij laten je weer comfortabel kracht zetten op de pedalen. Tijdens het lichamelijk onderzoek en de fietsanalyse kijken we ook naar de stand van je voeten en hoe deze jouw houding op de fiets beïnvloedt. We stellen de schoeplaatjes perfect af zodat jij krachtig en comfortabel trapt.

05. GROVE AFSTELLING

Net zoals we je schoenplaatjes hebben afgesteld, gaan we je fiets op jouw fysieke eigenschappen en mogelijkheden afstellen. We nemen de resultaten van het lichamelijk onderzoek en de fietsanalyse als beginpunt. Tijdens de grove afstelling wordt je houding op de fiets in grote lijnen bepaald. Binnen jouw fysieke mogelijkheden zetten we je zadel op de juiste hoogte en positie en het stuur op de juiste afstand en hoek. Hierbij proberen we de optimale stand van het bekken, je rug, schouders en armen te benaderen. Jij geeft aan of deze houding prettig is voor jou.

06. ZADELDRUKMETING

Om te bepalen of je zitvlak gelijkmatig druk uitoefent op het zadel, voeren we een zadeldrukmeting uit. Zo zien we snel hoe de druk verdeeld is en hoe we de balans kunnen herstellen. We plaatsen een zitmatje op het zadel en zien direct hoe je zitvlak en het zadel contact maken. Zet je overmatig kracht aan één kant? Of zit je toch niet zo scheef als je dacht en ligt het misschien aan je rug of de stand van je voeten? De zadeldrukmeting geeft ons alle informatie over hoe jij op je zadel zit.

07. VERMOGENSMETING

De vermogensmeting helpt ons om te zien of er een verschil in kracht is tussen jouw linker- en rechterkant. De kracht om te fietsen komt voornamelijk uit je billen en benen. Tijdens de zadeldrukmeting hebben we kunnen zien hoe de balans op het zadel is; de vermogensmeting is de volgende stap om inzicht te krijgen in hoe jij jouw kracht verdeelt. Heb je het idee dat je scheef op fiets zit? Of heb je vooral spierpijn aan één kant? De zadeldrukmeting en vermogensmeting geven alle informatie voor een optimale balans op de fiets.

08. FINETUNING

We hebben nu een compleet beeld van jouw houding en positie op de fiets. Tijd om van een grove instelling naar de perfecte instelling te gaan door te finetunen. We lopen jouw houding en positie op de fiets nog eens helemaal na om je houding, balans en krachtoverbrenging te optimaliseren. We stellen je stuur, zadel en schoenplaatjes passend af op jouw optimale fietspositie en voorkeuren. Vervolgens analyseren we nogmaals je houding en beweegpatronen op de fiets en laten we de verschillen zien. Kleine aanpassingen maken grote verschillen in jouw gevoel van comfort.

09. AANPASSINGEN FIETS

Mogelijk zijn een ander stuur, zadel, of andere stuurpen nodig om jouw houding en positie op de fiets te verbeteren. Pro4mance helpt je bij de keuze van de juiste onderdelen. Soms is de conclusie dat verandering van de instellingen van je fiets niet voldoende is. Een breder stuur, harder zadel of een andere stuurpen kunnen nodig zijn voor optimaal comfort. Pro4mance heeft brede kennis over en ervaring met leveranciers van bijvoorbeeld sturen en zadels om je te kunnen adviseren over de beste aanpassingen aan je fiets.

10. FOLLOW UP

Je fiets is optimaal afgesteld. Nu is het tijd om je fiets te testen. Tijdens een follow up per e-mail bespreken we je ervaringen en stellen we je fiets waar nodig bij. De enige manier om erachter te komen of je comfortabel op fiets zit, is erop uit gaan. Voel je het verschil? Heb je geen last meer van die vervelende pijntjes, en fiets je comfortabel? Tijdens de follow up bespreken we jouw ervaringen en stellen we je fiets of schoenplaatjes waar nodig bij.

Dit maakt ons trots

BEN JIJ OPZOEK NAAR EEN OPTIMALE FIETSBELEVING?

Pro4Mance gaat met jou aan de slag