meer   minder
Contact

Klachten en blessures

– Passie voor ons vak

Eindelijk pijnvrij kilometers maken

Door klachten en blessures mis je fietsplezier, of is het misschien zelfs onmogelijk om op de fiets te stappen. Wij nemen de tijd voor een uitgebreide bikefitting, zodat jij zorgenvrij kunt fietsen. Bij Pro4mance werken paramedisch opgeleide therapeuten met een specialisatie in de wielersport. Of het nu om rug-, knie-, nek-, zadel- of voetklachten gaat: met een bikefitting werken we toe naar klachtenvrije ritten.

10 stappen om klachtenvrij te fietsen

Als onderdeel van het #fullcyclingconcept hebben we een overzichtelijk 10-stappenplan ontwikkeld. Van de intake tot de follow up nemen we alle tijd om je fiets perfect op jou en jouw mogelijkheden af te stellen. We leggen elke stap uit, zodat jij precies weet wat je kunt verwachten.

01. INTAKE

Tijdens de intake bespreken we jouw doelen en gevoel op de fiets. We starten altijd met een intake om je klachten te bespreken. Wanneer is de klacht ontstaan, hoe is het verloop van de klacht en/of blessure en wanneer komt de klacht tot uiting? Met antwoorden op deze vragen leggen we de basis voor een gericht lichamelijk onderzoek. Vervolgens bespreken we jouw doelen en wensen om niet alleen je klachten weg te nemen, maar ook om je fiets optimaal af te stellen op de prestaties die jij straks wilt leveren.

02. LICHAMELIJK ONDERZOEK

We onderzoeken je lenigheid en mobiliteit om te zien wat jouw mogelijkheden of beperkingen zijn om comfortabel op de fiets te zitten. Na de intake gaan we verder met het lichamelijk onderzoek. Dit is een volledig onderzoek waarbij we onder andere de lenigheid en mobiliteit van je rug, bekken en benen bekijken. Gecombineerd met de informatie uit de intake gaat de therapeut op zoek naar de bron van jouw klachten of blessures.

03. FIETSANALYSE

Tijdens de fietsanalyse wordt duidelijk hoe je op de fiets zit en hoe je beweegt. We filmen je fietsbewegingen vanuit meerdere hoeken voor een goed beeld. Het lichamelijk onderzoek en de dynamische fietsanalyse vormen samen de twee stappen om een compleet beeld van jou als fietser te verkrijgen. De fietsanalyse biedt een unieke kans om te bekijken welke houding en bewegingen de klacht of blessure veroorzaakt. Tijdens de fietsanalyse word je gefilmd, zodat je zelf ziet waar aanpassing van je fietshouding voor vermindering van je klachten kan zorgen.

04. SCHOENPLAATJES AFSTELLEN

De pedalen zijn één van drie contactpunten op de fiets. Verkeerd afgestelde schoenplaatjes kunnen heel je houding beïnvloeden. Wij laten je weer comfortabel kracht zetten. Tijdens het lichamelijk onderzoek en de fietsanalyse kijken we ook naar de stand van je voeten en hoe deze jouw houding op de fiets beïnvloedt. Slecht afgestelde schoenplaatjes kunnen van grote invloed zijn op je gehele fietshouding. Disbalans, of simpelweg foute montage kunnen op termijn vervelende klachten en blessures veroorzaken. We beginnen met een eerste grove afstelling van de schoenplaatjes. Tijdens de meting stellen we de schoenplaten bij, totdat de ideale stand is bereikt.

05. GROVE AFSTELLING

Net zoals we je schoenplaatjes hebben afgesteld, gaan we je fiets op jouw fysieke eigenschappen en mogelijkheden afstellen. We nemen de resultaten van het lichamelijk onderzoek en de fietsanalyse als beginpunt. Tijdens de grove afstelling wordt je houding op de fiets in grote lijnen bepaald. Met de informatie uit het lichamelijk onderzoek en de fietsmeting gaan we op zoek naar de ideale afstelling van je fiets om klachten te verminderen. Binnen jouw fysieke mogelijkheden zetten we je zadel op de juiste hoogte en positie, en het stuur op de juiste afstand en hoek. Hierbij proberen we de optimale stand van het bekken, je rug, schouders en armen te benaderen.

06. ZADELDRUKMETING

Om te bepalen of je zitvlak gelijkmatig druk uitoefent op het zadel, voeren we een zadeldrukmeting uit. Zo zien we snel hoe de druk verdeeld is en hoe we de balans kunnen herstellen. Met een 3D zadeldrukmeetsysteem zien we direct hoe je zitvlak en het zadel contact maken. Duizenden kilometers verkeerd zitten kan vervelende klachten en blessures veroorzaken. Met de juiste positie op het zadel krijg je meer comfort en balans op de fiets waardoor het hele lichaam beter beweegt. Hierdoor zullen je klachten verminderen en loop je minder kans op (nieuwe) blessures.

07. VERMOGENSMETING

De vermogensmeting helpt ons om te zien of er een verschil in kracht is tussen jouw linker- en rechterkant. De vermogensmeting is de volgende stap om inzicht te krijgen in hoe jij jouw kracht verdeelt. Hierbij gaat het niet om de maximale kracht die je kunt leveren, maar om informatie over de balans tussen jouw trapbewegingen. Mogelijk is er een verschil tussen links en rechts en verklaart dat jouw klachten of blessure. Samen met de informatie uit de zadeldrukmeting geeft de vermogensmeting inzicht in jouw (dis)balans en kunnen we jouw houding en fietsafstelling gaan finetunen.

08. FINETUNING

We hebben nu een compleet beeld van jouw houding en positie op de fiets. Tijd om van een grove instelling naar de perfecte instelling te gaan door te finetunen. We lopen jouw houding en positie op de fiets nog eens helemaal na om je houding, balans en krachtoverbrenging te optimaliseren. We stellen je stuur, zadel en schoenplaatjes net zo lang af tot we de optimale instellingen hebben gevonden. Vervolgens analyseren we nogmaals je bewegingen op de fiets en laten we het verschil zien.

09. AANPASSINGEN FIETS

Mogelijk zijn een ander stuur, zadel, of andere stuurpen nodig om jouw houding en positie op de fiets te verbeteren. Pro4mance helpt je bij de keuze van de juiste onderdelen. Soms is de conclusie dat verandering van de instellingen van je fiets niet voldoende is. Een nieuw stuur, of een ander zadel kunnen de finishing touch zijn om klachten- en blessurevrij de weg op te gaan. Pro4mance heeft een groot netwerk van bekende leveranciers die jou met hun top of the line producten weer plezier laten beleven in het fietsen.

10. FOLLOW UP

Je fiets is optimaal afgesteld. Nu is het tijd om je fiets te testen! Graag horen we hoe je de nieuwe afstelling ervaart. De enige manier om erachter te komen of de bikefitting jouw klachten heeft verholpen, is erop uit gaan. Voel je het verschil? Word je niet meer afgeleid door pijntjes en ongemakken die je tegenhouden om klachtenvrij te fietsen? Per email ontvangen we je follow up en bespreken we jouw ervaringen. Wanneer nodig stellen we je fiets of schoenplaatjes bij.

Het is mogelijk om een deel van de bikefitting op te geven aan uw ziektekostenverzekering i.v.m. onze registratie van oefentherapeut Cesar. Alleen wanneer u een aanvullende zorgverzekering hebt. Wij kunnen van te voren niets over de hoogte van dit bedrag zeggen. Dit bedrag varieert van 50 tot 80 euro. Dit bedrag is afhankelijk van uw zorgverzekeraar. U dient voor aanvang van de bikefitting door te geven dat u opgave aan de verzekering wilt doen i.v.m. het opstellen van de factuur. Het is niet mogelijk om dit later aan te laten passen.

Dit maakt ons trots

BEN JIJ OPZOEK NAAR EEN OPTIMALE FIETSBELEVING?

Pro4Mance gaat met jou aan de slag