meer   minder
Contact

PRESTATIE/PERFORMANCE

– Passie voor ons vak

Haal het maximale uit jou en je fiets

Maximaal presteren en 100% rendement uit elke pedaalslag is alleen mogelijk met een perfect afgestelde fiets. Onze therapeuten met jarenlange wedstrijdervaring optimaliseren je houding om je kracht optimaal te benutten en zo aerodynamisch mogelijk op de fiets te zitten. Met een op performance gerichte bikefitting maken we jou en je fiets tot één krachtig en efficiënt geheel. Zo hoef jij je alleen nog bezig te houden met presteren op de belangrijke momenten.

10 stappen om maximaal te presteren

Als onderdeel van het #fullcyclingconcept hebben we een overzichtelijk 10-stappenplan ontwikkeld. Van de intake tot de follow up nemen we alle tijd om je fiets perfect op jou en jouw mogelijkheden af te stellen. We leggen elke stap uit, zodat jij precies weet wat je kunt verwachten.

01. INTAKE

Tijdens de intake bespreken we jouw doelen en gevoel op de fiets. Tijdens de intake bespreken we jouw doelen als wedstrijdrijder. Wat heb je ervaren tijdens trainingen en wedstrijden en waar zie jij eventuele verbeterpunten? Wat zijn de belangrijke wedstrijden? Rijd je bijvoorbeeld criteriums, cyclo’s of etappekoersen? Of ben je een echte tijdritspecialist? Met deze informatie kunnen we het lichamelijk onderzoek specifiek op jouw wensen en kwaliteiten richten.

02. LICHAMELIJK ONDERZOEK

We onderzoeken je lenigheid en mobiliteit om te zien wat jouw mogelijkheden of beperkingen zijn om comfortabel op de fiets te zitten. Na de intake gaan we verder met het lichamelijk onderzoek. Een volledig onderzoek waarbij we onder andere de lenigheid en mobiliteit van je rug, bekken en benen bekijken. Gecombineerd met de informatie uit de intake gaat de therapeut op zoek naar verbeterpunten, of de bron van jouw klachten. Het verschil met een reguliere bikefitting is dat de focus nog meer op aerodynamica en de perfecte balans tussen comfort en maximale krachtoverbrenging ligt.

03. FIETSANALYSE

Tijdens de fietsanalyse wordt duidelijk hoe je op de fiets zit en hoe je beweegt. We filmen je fietsbewegingen vanuit meerdere hoeken voor een goed beeld. De fietsanalyse biedt een unieke kans om jouw beeld van hoe je op de fiets zit te vergelijken met de werkelijkheid. Het lichamelijk onderzoek en de dynamische fietsanalyse vormen samen de twee stappen om een compleet beeld van jou als fietser te verkrijgen. Zit jouw fietshouding optimale prestaties in de weg? Tijdens de fietsanalyse zien we met welke aanpassingen jij het verschil kunt maken in kracht en snelheid.

04. SCHOENPLAATJES AFSTELLEN

De pedalen zijn één van de drie contactpunten op de fiets. Optimaal afgestelde schoenplaten zorgen voor een maximale pedaalkracht en pedaalefficiëntie. Tijdens het lichamelijk onderzoek en de fietsanalyse kijken we ook naar de stand van je voeten en hoe deze jouw houding op de fiets beïnvloedt. Slecht afgestelde schoenplaatjes kosten je efficiëntie en kracht waardoor jij niet de performance kunt leveren die je wilt. We beginnen met een eerste grove afstelling van de schoenplaatjes en stellen ze net zo lang bij totdat jouw krachten zo efficiënt mogelijk worden overgebracht naar de pedalen.

05. GROVE AFSTELLING

Net zoals we je schoenplaatjes hebben afgesteld, gaan we je fiets op jouw fysieke eigenschappen en mogelijkheden afstellen. We nemen de resultaten van het lichamelijk onderzoek en de fietsanalyse als beginpunt. Tijdens de grove afstelling wordt je houding op de fiets in grote lijnen bepaald. Binnen jouw fysieke mogelijkheden zetten we je zadel op de juiste hoogte en positie en het stuur op de juiste afstand en hoek. Optimale prestaties lever je alleen als je je niet druk hoeft te maken over je houding. Tijdens de grove afstelling werken we toe naar een houding waarin jij maximaal kracht kunt leveren over langere tijd, maar zonder het comfort uit ogen te verliezen. Hierbij beanderen we de optimale stand van het bekken, je rug, schouders en armen.

06. ZADELDRUKMETING

Om te bepalen of je zitvlak gelijkmatig druk uitoefent op het zadel, voeren we een zadeldrukmeting uit. Zo zien we snel hoe de druk verdeeld is en hoe we de balans kunnen herstellen. We plaatsen een zitmatje op het zadel en zien direct hoe je zitvlak en het zadel contact maken. De balans op het zadel maakt het verschil tussen optimaal kracht kunnen zetten en krachtverlies. Met de juiste positie op het zadel valt grote winst in performance te boeken. Je schuift minder heen en weer en benut je spierkracht veel beter. De zadeldrukmeting geeft ons alle informatie over hoe jij op je zadel zit. Door je positie op het zadel aan te passen win je eenvoudig aan efficiëntie en kracht en kun je langer optimale prestaties leveren.

07. VERMOGENSMETING

De vermogensmeting helpt ons om te zien of er een verschil in kracht is tussen jouw linker- en rechterkant. De kracht om te fietsen komt voornamelijk uit je billen en benen. Tijdens de zadeldrukmeting hebben we kunnen zien hoe de balans op het zadel is; de vermogensmeting is de volgende stap om inzicht te krijgen in hoe jij jouw kracht verdeelt. De zadeldrukmeting en vermogensmeting geven alle informatie voor een optimale balans op de fiets. We halen het maximale uit je pedaalslagen door je houding op de fiets zo te finetunen dat jij al je kracht uitgebalanceerd kwijt kunt. Meer kracht, meer watts en meer snelheid is het resultaat!

08. FINETUNING

We hebben nu een compleet beeld van jouw houding en positie op de fiets. Tijd om van een grove instelling naar de perfecte instelling te gaan door te finetunen. We lopen jouw houding en positie op de fiets nog eens helemaal na om je houding, balans en krachtoverbrenging te optimaliseren. We stellen je stuur, zadel en schoenplaatjes net zo lang af tot we de optimale instellingen hebben gevonden. Vervolgens analyseren we nogmaals je bewegingen op de fiets en laten we het verschil zien. Maximale performance bereik je alleen als ook details kloppen. Pro4mance stuurt je pas de weg op zodra we samen tevreden zijn over je houding op de fiets.

09. AANPASSINGEN FIETS

Mogelijk zijn een ander stuur, zadel, of andere stuurpen nodig om jouw houding en positie op de fiets te verbeteren. Pro4mance helpt je bij de keuze van de juiste onderdelen. Soms is de conclusie dat verandering van de instellingen van je fiets niet voldoende is. Een breder stuur, harder zadel of een andere stuurpen kunnen nodig zijn voor optimaal comfort. Pro4mance heeft brede kennis over en ervaring met leveranciers van bijvoorbeeld sturen en zadels om je te kunnen adviseren over de beste aanpassingen aan je fiets. Onder andere Shimano en BBB leveren topproducten voor optimale performance.

10. FOLLOW UP

Je fiets is optimaal afgesteld. Nu is het tijd om je fiets te testen! Graag horen we of de nieuwe instelling van je fiets resultaten hebben opgeleverd. De enige manier om erachter te komen of de bikefitting voor betere prestaties zorgt, is erop uit gaan. Voel je dat je sterker of explosiever bent dan voor de bikefitting? Of dat je meer snelheid kunt maken en die snelheid langer kunt volhouden? Per email ontvangen we je follow up en bespreken we jouw ervaringen. Wanneer nodig stellen we je fiets of schoenplaatjes bij.

Dit maakt ons trots

BEN JIJ OPZOEK NAAR EEN OPTIMALE FIETSBELEVING?

Pro4Mance gaat met jou aan de slag